Кубa и Северна Корея разширят стратегическите си отношения

Кубa и Северна Корея разширят стратегическите си отношения

Кубa и Северна Корея разширят стратегическите си отношения

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и кубинският президент Мигел Диас-Канел се споразумяха да разширяват и укрепват стратегическите си отношения, надявайки се да се измъкнат от икономическите санкции на САЩ, пише списание Time.

Диас-Канел, който е в Азия на първото си международно посещние, след като пое поста през април, пристигна в неделя в Пхенян заедно със съпругата си. Той беше посрещнат на летището лично от Ким Чен Ун.

Двамата са пътували до града заедно. Севернокорейските държавни медии съобщават, че лидерите са подчертали споделената си социалистическа история и са обещали да продължат да се подкрепят.

През уикенда Северна Корея използва държавните си медии, за да критикува САЩ заради продължаващото налагане на санкции. Политически инструмент, който Вашингтон използва широко и срещу Куба и срещу Русия. Пхенян намекна, че може да възобнови ядреното си развитие, ако Вашингтон не промени своите нагласи.

Преди срещта в Пхенян, Диас-Канел бе в Русия, където се срещна с президента Владимир Путин. Бе обсъдена сделка за близо 50 млн. долара и също бе постигнато споразумение за разширени политически, икономически и военни връзки с Кремъл. Презудентът на Куба и Русия излязоха със съвместно изявление, в което се изказаха против намесата на САЩ във вътрешните работи на суверенните нации.

Утре кубинският президент заминава за Китай, а после ще посети Лаос и Виетнам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ