Кюрдите в Ирак гласуват за независимост

Кюрдите в Ирак гласуват за независимост

Кюрдите в Ирак гласуват за независимост

Референдум за независимост започна тази сутрин в иракския автономен район Иракски Кюрдистан.

Регистрирани са 5,2 милиона души от 5,6 милиона с право на глас. Те ще отговарят на въпроса "Искате ли районът Кюрдистан и кюрдските зони около него да станат независима страна?", предаде ТАСС.

Франс прес съобщи за 5 375 000 регистрирали се участници. Гласуването приключва в 18.00 местно време (15.00 по Гринуич). В обхванатите зони са открити 12 072 изборни секции.

По данни на Висшия съвет за референдума в Кюрдистан ходът на вота се следи от над 400 международни наблюдатели и повече от 600 журналисти, една трета от които представляват чуждестранни медии.

Освен в Иракски Кюрдистан - неофициалното наименование на кюрдския автономен район, включващ провинциите Ербил, Сулеймания и Дахук, референдумът обхваща и спорни територии между Ербил и Багдад, по-специално богатата на петрол провинция Киркук, контролирана от кюрдските военизирани формирования пешмерга. От минаретата на джамиите в Киркук правоверните бяха призовани да се явят пред урните, посочва АФП.

Правителството в Багдад се обяви срещу референдума, който според властите е неконституционен. Против него са също Анкара и Техеран, отправили призиви за единство на арабската държава, предаде БТА. Референдумът е смятан за неуместен от Вашингтон и ред европейски столици, тъй като според тях подкопава усилията в борбата с тероризма и за гарантиране на сигурност в региона.   

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани вече гласува - усмихнат, облечен с национална носия, информира кюрдската агенция "Рудау". 

Сред първите участници във вота днес бе и Наджмаддин Карим, губернаторът на провинция Киркук, чиято оставка бе гласувана от парламента на Ирак, отбелязва ТАСС.

Резултатът ще стане ясен денонощие след края на гласуването тази вечер. Но няма съмнения какъв ще бъде той - повечето кюрди искат независимост, допълва АФП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ