КЗП ще може да сваля съдържание на онлайн търговци нарушители

КЗП ще може да сваля съдържание на онлайн търговци нарушители

КЗП ще може да сваля съдържание на онлайн търговци нарушители

Комисията за защита на потребителите вече ще може да разпорежда сваляне на онлайн съдържание в случаи на установяване на нелоялни практики от страна на електронни търговци. Това става факт, след като депутатите приеха на второ четене Закона за защита на потребителите.

Промените предвиждат засилено сътрудничество между институциите в държавите членки на ЕС. Комисията за защита на потребителите ще предприема действия след отправено писмен сигнал. След разследване на случая, комисията ще може да издава решение за премахване на съдържание от онлайн интерфейс на търговец нарушител.

Решението ще се публикува на интернет страницата на КЗП в деня на издаването му и незабавно ще се уведомява търговецът, извършил нарушението, по реда, предвиден в Административно-процесуалния кодекс. Ако търговецът не се съобрази с решението на Комисията за защита на потребителите, ще бъде санкциониран.

Според промените в закона, на доставчик на услуга на онлайн съдържание, който не спази изискванията на регламента, ще се налага глоба в размер от 500 до 3000 лв., а на едноличните търговци и юридически лица - имуществената санкция и е в размер от 2000 до 10 000 лв. При повторно нарушение, глобата ще бъде в размер от 1000 до 6000 лева, а имуществената санкция ще е в размер от 2000 до 10 000 лева. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ