Лавров: При тежки санкции Русия е готова да скъса връзките си с ЕС

Лавров: При тежки санкции Русия е готова да скъса връзките си с ЕС

Лавров: При тежки санкции Русия е готова да скъса връзките си с ЕС

Москва е готова да прекъсне връзките си с Европейския съюз, ако блокът ни наложи болезнени икономически санкции. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в публикувани сайта на министерството откъси от негово интервю, предаде Ройтерс.

Отношенията между Русия и Запада отново се влошиха след ареста на руския опозиционер Алексей Навални, като дори се заговори за въвеждане на нови санкции срещу Москва.

Трима европейски дипломати заявиха вчера за Ройтерс, че има вероятност Европейският съюз още този месец да забрани достъпа на своя територия на съюзници на руския президент Владимир Путин и да замрази техни авоари, след като Франция и Германия сигнализираха, че са готови да предприемат подобни мерки.

Натискът за санкции се засили, след като миналата седмица Русия изгони германски, полски и шведски дипломати, без да съобщи за това на ръководителя на европейската външна политика Жозеп Борел, който по това време беше на визита в Москва

В публикуваното в сайта на руското външно министерство интервю Лавров е попитан дали Кремъл допуска възможността от прекъсване на връзките с ЕС.

„Изхождаме от факта, че сме готови за подобни действия в случай, че отново бъдат наложени санкции в сектори, които създават рискове за нашата икономика, включително в най-чувствителните сфери“, коментира той.

„Не искаме да се изолираме от глобалния живот, но трябва да бъдем готови за това. Ако искаш мир, готви се за война“, добави Лавров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ