Ливанският премиер в оставка обвини президента за липсата на правителство

Ливанският премиер в оставка обвини президента за липсата на правителство

Ливанският премиер в оставка обвини президента за липсата на правителство

Ливанският служебен премиер в оставка обвини президента Мишел Аун за това, че възпрепятства формирането на правителство за спасяване на страната, предаде ДПА.

Саад Харири обясни в интервю, че се е опитал да сформира експертен кабинет за справяне с икономическите проблеми в страната. Имало е група, която беше решила да „измъчва страната и да ни отведе в ада“, коментира той във връзка с Аун и неговите съюзници.

„Основният проблем в държавата днес е Мишел Аун“, заяви Харири и обяви, че е жертвал самия себе си в името на доброто бъдеще на страната.

Той допълни, че държавният глава иска да сформира правителство, отговарящо на собствените му идеи, както и че едно такова правителство не може да спаси държавата.

След среща с Аун вчера министър-председателят подаде оставка заради „ключови различия“ между тях.

Този ход вероятно ще задълбочи и без това тежките времена на несигурност и икономическата криза в Ливан. След обявлението на Харири протестиращи излязоха на улиците и блокираха основни пътища в столицата Бейрут. По думите на един от демонстрантите блокадите са в знак на недоволство срещу кризата и това, че президентът блокира формирането на правителство.

Цената на ливанската лира тръгна още надолу след оставката на Харири и достигна 20 хил. за долар. От 2019 г. насам тя е изгубила 90% от стойността си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ