Ливанският премиер в оставка пристигна в Париж

Ливанският премиер в оставка пристигна в Париж

Ливанският премиер в оставка пристигна в Париж

Ливанският премиер в оставка Саад Харири пристигна тази сутрин в Париж, а в сряда, когато Ливан празнува деня на независимостта, ще се върне в родината си, предаде Франс прес.

Днес по обяд Харири ще се срещне с президента Еманюел Макрон.

Франция влезе в ролята на медиатор на кризата, след като на 4 ноември Харири подаде шокиращо оставката си от Рияд в контекста на силно обтегнатите отношения между Саудитска Арабия и Иран.

Макрон покани ливанския премиер и семейството му „за няколко дни“ в Париж като начин да се преодолее безизходицата след оттеглянето му. Харири прие предложението със съгласието на саудитския си покровител.

Преди заминаването за Париж той се е срещнал с принца-престолонаследник Мохамад бен Салман, най-влиятелната фигура в Саудитска Арабия.

Дългият престой на Харири в кралството и фактът, че не се върна в Ливан, за да подаде оставката си лично, предизвикаха множество спекулации. Ливанският президент Мишел Аун определи премиера в оставка като заложник на Саудитска Арабия.

Тази сутрин официалната информационна агенция на Саудитска Арабия съобщи, че Рияд отзовава посланика си в Берлин като протест срещу декларацията на германския външен министър, която намеква, че Харири е държан в кралството против волята му.

Малко преди да отлети за Париж палестинският премиер в оставка написа тут до Зигмар Габриел, че не му забранено да напуска Саудитска Арабия и пътува към летището.

Габриел разпространи днес съобщение, че приветства пътуването на Харири и предстоящото му връщане в Ливан.

В четвъртък на съвместна пресконференция с ливанския външен министър Гебран Басил Габриел заяви, че „Ливан рискува да изпадне в тежка политическа и може би военна конфронтация“. По думите му, за да не се случи това, премиерът трябва да се върне и че Ливан „не трябва да става играчка на Сирия, Саудитска Арабия и други“. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ