Лондон обеща твърд отговор към Кремъл за отравянето на Скрипал

Лондон обеща твърд отговор към Кремъл за отравянето на Скрипал

Лондон обеща твърд отговор към Кремъл за отравянето на Скрипал

Великобритания ще отговори твърдо, ако се окаже, че Русия участва в отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал, заяви външният министър Борис Джонсън.

Той нарече Кремъл „злонамерена и дестабилизираща сила", допусна затягане на санкциите срещу Русия и дори отказ на Великобритания да участва в световното по футбол в Русия след три месеца, съобщава Би Би Си.

Скрипал и дъщеря му Юлия, на 33 години, са в критично състояние в болница. Властите в Обединеното кралство смятат, че са отровени.

Бившият полковник е осъден в Русия за държавна измяна през 2006 г. и е получил убежище във Великобритания през 2010 г. след 4 години в затворническа колония.

Има различни обезпокояващи версии за инцидента в Солсбъри, заяви Джонсън в парламента.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова реагира агресивно на думите му: "Такива изявления на дипломатическата служба са диващина. Има някакви процесуални норми, някакво следствие, някакво уважение към законите. Как човек, който се занимава с външна политика и няма отношение към правоохранителните органи, прави такива изявления?“.

Кремъл заяви, че няма информация за причините за случилото се със Скрипал, но коментира, че предполага, че британската преса ще се опита „да раздуха пореден скандал с поредни обвинения срещу руските спецслужби“.

Отношенията на Великобритания и Русия се влошиха сред отравянето на бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко – противник на Путин,  с радиоактивен полоний в Лондон през 2006 г. И тогава Кремъл отричаше участието си в убийството.

"Правителството ще направи всичко необходимо, за да защити живота на хората в нашата страна, нашите ценности и свобода. Няма да соча с пръст, но ще кажа на властите в другите страни, че нито едно покушение срещу живота на невинни хора на британска земя няма да остане безнаказано", каза Джонсън.

Разследването беше оглавено от антитерористичната дирекция на Скотланд Ярд заради опита на следователите, въпреки че не става дума за тероризъм. Към екипа са се присъединили учени от военната лаборатория в Портън Даун, които трябва да установят какво е отровното вещество, чиито жертви са Скрипал и дъщеря му. Информацията за отровното вещество засега почти няма. Според британски медии бившият шпионин и дъщеря му може да са отровени с фентанил – синтетичен опиоид, над 100 пъти по-силен от хероина.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ