Лондон отказва дипломатически статут на Джулиан Асанж

Лондон отказва дипломатически статут на Джулиан Асанж

Лондон отказва дипломатически статут на Джулиан Асанж

Британското правителство е отказало искането на Еквадор да предостави дипломатически статут на Джулиан Асанж, основателя на WikiLeaks, който от края на декември има еквадорски паспорт.

„Правителството на Еквадор наскоро изпратиха запитване за дипломатическия статус на Асанж тук. Обединеното кралство не одобри искането и води преговори по този въпрос“, заяви представител на Форин офис, цитиран от „Гардиън“. По думите му еквадорските власти са наясно, че единственият начин за решаване на проблема с Асанж е той да напусне посолството и да бъде изправен пред съда.

Еквадорският „Ел Универсо“ съобщи тези дни, че Асанж, който не излиза от посолството на страната в Лондон, е получил еквадорско гражданство. Външното министерство на страната отказа да коментира тази информация, но подчерта, че продължава да търси решение на казуса според международните правила, отбелязва ТАСС.

Австралиецът поиска през 2012 г. убежище в посолството в Лондон, за да се спаси от екстрадиция в Швеция, където е издадена заповед за ареста му по обвинение за сексуално насилие, тормоз и изнасилване. Той отрича обвиненията и ги нарича политически. От 2012 г. не е напускал сградата на еквадорската мисия.

Големият страх на Асанж е, че Швеция ще го депортира в САЩ, където го грозят до 35 години затвор или смъртно наказание заради публикуването на секретни документи на Държавния департамент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ