Мадрид иска да предотврати преизбирането на Пучдемон

Мадрид иска да предотврати преизбирането на Пучдемон

Мадрид иска да предотврати преизбирането на Пучдемон

Испанското правителство направи първи стъпки, за да попречи на преизбирането на Карлес Пучдемон за премиер на Каталуня, съобщи вицепремиерката на кабинета в Мадрид Сорая Саенс де Сантамария.

Правителството е поискало от Държавния съвет (висшия консултативен орган на изпълнителната власт, бел. ред.) становище за възможността да обжалва пред Конституционния съд решението на каталунския парламент да номинира Пучдемон като единствен кандидат за премиер на региона, каза Де Сантамария, цитирана от Франс прес.

Ако мнението на съвета е положително, жалбата ще бъде внесена в Конституционния съд незабавно.

Сепаратисткият лидер Карлес е в изгнание в Брюксел от края на октомври. Ако се върне в Испания, може да бъде арестуван по обвинение за бунт и отклоняване на средства заради референдума за независимост на Каталуня.

В понеделник той беше предложен за премиер. Гласуването е насрочено за 31 януари. Привържениците му допуснаха, че Пучдемон може да управлява от Брюксел чрез видеовръзка – идея, която испанският премиер Мариано Рахой нарече нелепа.

Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Зоидо заяви във вторник, че силите на реда са нащрек, за да не позволят на сепаратисткия лидер да се върне нелегално в Испания „с хеликоптер, делтапланер или кораб“ или дори „скрит в багажника на кола“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ