Мадуро ще спасява Венецуела със зайци

Мадуро ще спасява Венецуела със зайци

Мадуро ще спасява Венецуела със зайци

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е разработил „План за зайците“ в отговор на икономическата война, която той твърди, че „империалистите“ водят срещу страната му, предава Би Би Си.

Екзотичната идея на чависта е венецуелците да развъждат и да се хранят със зайци.

Венецуела преживява рекордно ниво на детското недохранване заради продължителния дефицит на храна.

Мадуро подробно разказа идеята си по държавната телевизия. Той заяви,  че „за да се добие животински протеин, е одобрен „План за зайците“, като подчерта, че „зайците се плодят като зайци“.

Президентът добави, че в началото планът не е оправдал надеждите. Според министъра на земеделието Фреди Бернал вероятно причината за това са „културните проблеми“ на венецуелците.

По думите на Мадуро при експерименталния проект, малки зайчета са били изпратени в 15 общини. Когато Бернал се върнал обаче, видял „с изненада“, че  хората са вързали панделки на зайците и са ги направили домашни любимци, заради което планът се пропукал. Мнозина им дали дори имена и ги пуснали да спят в леглата им.

Земеделският министър призова венецуелците да започнат да гледат на зайците „от позицията на икономическата война“.

Думите предизвикаха смях дори сред колегите му в правителството. В отговор Бернал заяви: „Трябва ни рекламна кампания в радиото, телевизията и вестниците, навсякъде, за да разберат най-накрая хората, че заекът не е домашен любимец, а 2,5 кг месо“.

Правителството на Венецуела прехвърля по традиция цялата вина за тежката икономическа криза в страната на „икономическата война“ срещу социалистическия лидер Мадуро. Опозицията пък казва, че коренът на злото е в държавната безстопанственост.

Венецуела притежава най-големите петролни запаси в света и исторически зависи силно от вноса – от храни, до стоки за масова употреба. Режимът на Мадуро доведе страната до свирепа инфлация, а контролът на цените на основните продукти предизвика закриването на частните производства, принудени да работят на загуба.

Според данни от допитване в началото на годината, в резултат на кризата 75% от венецуелците са отслабнали с почти 9 кг.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ