Мадуро заплаши със затвор губернаторите от опозицията

Мадуро заплаши със затвор губернаторите от опозицията

Опозиционните губернатори, победили на регионалните избори във Венецуела на 15 октомври, ще бъдат изпратени на съд, ако използват постовете си за нарушаване на обществения ред, заплаши президентът Николас Мадуро, цитиран от ТАСС.

"Ако някой от тях използва поста си, за да участва в протести и насилие, веднага ще бъде свален и изпратен в затвора“, каза Мадуро по националната телевизия.

Освен това губернаторите, които  откажат да се закълнат пред Конституционното събрание (на чавистите), няма да имат право да встъпят в длъжност.  Опозицията, която спечели последните избори и имаше мнозинство в парламента, бойкотира и не признава т.нар. Конституционно събрание на Мадуро, чиято задача е да разшири правомощията му.

По данни на венецуелската избирателна комисия проправителствените кандидата побеждават на изборите за губернатори в 18 от 23-те региона. Социолозите прогнозираха точно обратната тенденция – опозицията печелеше в 11 от 18 анкетирани региона. Противниците на Мадуро отказаха да признаят резултатите от изборите и поискаха повторно броене на гласовете навсякъде. В сряза 18-те губернатори на Мадуро се заклеха, а петимата от опозицията отказаха да участват в церемонията.

При управлението на чависта Мадуро страната изпадна в най-тежката политическа и икономическа криза в историята си и в момента е с най-високата инфлация в света.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ