Макрон: България трябва да стане пълноправен член на Шенген

Макрон: България трябва да стане пълноправен член на Шенген

България трябва да стане пълноправен член на шенгенското пространство, заяви президентът на Френската република Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата му с българския държавен глава Румен Радев в двореца „Евксиноград“ във Варна

„Постигнахме съгласие по 4 точки. Първата е да разчупим тази стена, която разделя новите от старите членки, въз основа на която се стига до различия в развитието, да постигнем сближаването им. Също така втората точка е свързана с Европа на отбраната. Третата точка е свързана със съвместната работа при разглеждането на правилата при миграцията. България да стане пълноправен член на шенгенското пространство. Четвъртият етап е свързан с бъдещите проекти за развитието и подема на ЕС както в икономически, така и във финансов план”, заяви Макрон и подчерта, че с Радев са постигнали съгласие, че България трябва да работи съвместно с тях.

„България очаква подкрепа от Франция за приемането й в Шенгенското пространство, в Организацията за икономическо сътрудничество и в чакалнята на Еврозоната. България трябва да участва във всички дискусии, на които се решават въпроси за членството в различни организации”, заяви българският президент Румен Радев.

„Нужна е обща европейска политика в сферата на сигурността. Трябва да засилим охраната на външните граници и на политиката на връщане на мигранти, както и реформата на политиката за предоставяне на убежище”, посочи Радев.

„България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата. Налице са проблеми като данъчен и корпоративен дъмпинг, както и на неколкократно ниско заплащане на работници от новите страни членки спрямо техни колеги за същото количество и качество на труда”, заяви Радев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ