Макрон: Франция е съюзник на САЩ, а не техен васал

Макрон: Франция е съюзник на САЩ, а не техен васал

Франция и САЩ са дълговечни съюзници, които трябва да се отнасят с уважение един към друг заяви френският президент Еманюл Макрон, като допълни, че Франция е съюзник, а не васал на САЩ в отговор на нападки на президента на САЩ Доналд Тръмп в Туитър, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В пет туита след посещението си във Франция Тръмп разкритикува този важен съюзник на САЩ за това, че почти е бил победен от Германия през Втората световна война и за ниския рейтинг на Макрон.

"Във всеки един момент от историята ни сме били съюзници, а между съюзници трябва да има уважение", каза Макрон, давайки примери с френската подкрепа за САЩ по време на войната им за независимост и подкрепата на САЩ през двете световни войни.

"Не мисля, че французите очакват от мен да отговарям на туитове, а очакват да продължа тази важна история", каза Макрон и добави, че Тръмп се държи така от вътрешнополитически съображения.

На въпрос за предложението му за създаване на европейска армия, което бе критикувано от Тръмп, Макрон заяви, че САЩ са исторически съюзник и ще продължат да бъдат такъв.

"Това е съюзникът, с когото поемаме всички рискове, с когото извършваме най-сложните операции. Всеки ден се борим с тероризма и в Сирия, и в Африка. Нашите войници ежедневно действат заедно. Но да си съюзник не означава да си васална страна. Ние не бива да зависим от тях", заяви френският президент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ