Макрон лобира срещу социалния дъмпинг

Макрон лобира срещу социалния дъмпинг

Френският президент започва днес обиколка, включваща Австрия, Румъния и България, за да привлече още подкрепа за по-строги стандарти в ЕС, които да ограничат "износа" на евтина работна сила от Източна към Западна Европа, отбелязва ДПА.

Очаква се първата му спирка да бъде в Залцбург, където ще се срещне с австрийския канцлер Кристиан Керн, с когото споделят еднакви възгледи. Там Макрон ще разговаря и с премиерите на Чехия и Словакия - Бохуслав Соботка и Роберт Фицо.

Политиката на ЕС, която регулира временното командироване на работници в съюза, е особено гореща тема във Франция, където безработицата е висока и крайнодесния Национален фронт призовава за отказ от сегашните европейски правила, посочва агенцията.

Евродирективата позволява на компаниите да изпращат кадри в други страни членки за определено време. Западноевропейските държави са обезпокоени, че това води до т. нар. социален дъмпинг, тъй като така работодателите дават минимална заплата в страната домакин и в същото време пестят допълнителни разходи, изплащайки социални осигуровки в родината на работниците, припомня ДПА.

Командироването е особено разпространено в строителството и промишлеността.

Европейската комисия предлага времето за работа в чужбина да бъде ограничено до 24 месеца, но Франция и Австрия искат максимумът да бъде още по-кратък.

По думите на Керн, който направи изявление вчера, днешната среща в Залцбург има за цел да бъде направена "крачка напред" и да бъдат привлечени чехите и словаците.

След това Макрон потегля към Румъния и България.

На 25 август в двореца "Евксиноград" във Варна държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов ще проведат разговори с президента на Френската република Еманюел Макрон.

Президентът Макрон и неговата съпруга Брижит Макрон идват на първа визита у нас по съвместна покана на президента Радев и премиера Борисов.

Перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа, ще бъдат сред акцентите на срещите на френския президент в България. Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Церемонията по посрещането на президента на Френската република е от 10.00 ч. пред двореца "Евксиноград", като след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги.

След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща "на четири очи" и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции.

В 11.15 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция за медиите.

От 11.35 часа е срещата на "четири очи" между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов.

Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е от 12.45 часа.

В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френския му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ