Макрон се чувства излъган от премиера на Австралия

Макрон се чувства излъган от премиера на Австралия

Макрон се чувства излъган от премиера на Австралия

Еманюел Макрон обвини австралийския премиер Скот Морисън в лъжа за мултимилиардната сделка за строене на подводници във Франция, която бе отменена преди седмици заради нов съюз между Канбера, Вашингтон и Лондон.

Попитан от австралийския репортери дали мисли, че Морисън го е излъгал за намеренията относно сделката, френският президент отговори: „Не мисля. Знам“, предаде ДПА.

Думите бяха произнесени в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Рим късно в неделя, а спорът между Париж и Канбера започна през септември, когато САЩ съобщиха за нов тихоокеански алианс за сигурност с Австралия и Великобритания, насочен към противодействие на силата на Китай в региона.

Съгласно пакта, известен като AUKUS, Австралия ще получи достъп до американски технологии за изграждане и експлоатация на ядрени подводници. Това доведе до срива на сделка за 56 млрд. евро с Франция.

Самият Морисън отрече да е лъгал Макрон, допълвайки, че решението за оттегляне от сделката е било „в национален интерес на Австралия“.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази разкаяние за последствията от алианса AUKUS при срещата си с френския президент в Рим в миналия петък. „Това, което направихме, беше тромаво“, каза Байдън и допълни, че е останал с впечатлението, че Париж е информиран много преди обявяването на пакта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ