Майк Помпео стана държавен секретар. Жена застава начело на ЦРУ

Майк Помпео стана държавен секретар. Жена застава начело на ЦРУ

Майк Помпео стана държавен секретар. Жена застава начело на ЦРУ

Сенатът на САЩ одобри бившия директор на ЦРУ Майк Помпео за държавен секретар на САЩ. Номинацията му бе приета с 57 срещу 42 гласа.
Още преди официалното му назначаване Помпео изпълни първата си дипломатическа мисия – срещна се със севернокорайския лидер Ким Чен Ун.

Първата му визита като държавен секретар ще в Брюксел – той ще участва в срещата на външните министри на НАТО. След това започва обиколка в Близкия изток - Израел, Саудитска Арабия и Йордания.
Прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че спирките отразяват „важността на ключовите съюзници и партньори“ на страната. „Никой друг държавен секретар в скорошната история не се е отправял на посещение толкова скоро след встъпването си в длъжност“, допълни тя.

Джина Хаспъл, която Тръмп предложи за шеф на ЦРУ (първата жена на този пост), стана изпълняваща длъжността веднага след гласуването на номинацията на Помпео.

През март „Ню Йорк Таймс“ написа, че през 2002 г. Хаспъл е ръководили в таен затвор на ЦРУ в Тайланд изтезанията на двама заподозрени за тероризъм, включващи давене и удряне на главата в стената. Видео записите от разпитите се пазели в сейфа на резидентурата на ЦРУ в Тайланд до 2005 г., а по-късно са били унищожени по нареждане, подписано от Хаспъл. Унищожаването на записите е било разследвано, но не се стигнало до обвинения.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ