Меркел е осигурила споразумения с 14 страни за бързо връщане на мигранти

Меркел е осигурила споразумения с 14 страни за бързо връщане на мигранти

Германският канцлер Ангела Меркел е постигнала споразумения с 14 страни за бързо връщане на мигранти, опитващи се да влязат в Германия, предаде ДПА, като се позова на документ, до който е получила достъп.

Меркел разказва за споразуменията в писмо от осем страници до партийните лидери на нейните два коалиционни партньора - Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия.

Кандидатите за убежище, идващи в Германия, които първо са били регистрирани в друга страна членка на ЕС, трябва да бъдат отведени в по-големи "центрове за събиране", където техните случаи ще бъдат разгледани, се казва в документа.

Вътрешният министър на Меркел Хорст Зеехофер от баварския Християнсоциален съюз даде на канцлерката срок до юли да вземе мерки за възпиране на мигрантите, идващи в Германия или в противен случай може да се стигне до разпадане на нейната управляваща коалиция.

В писмото Меркел информира лидерите на двете партии, коалиционни партньори на нейния Християндемократически съюз, за резултатите от срещата на върха на ЕС, на която бе договорено споразумение за миграцията между европейските лидери.

Същевременно пред Австрийското радио и телевизия австрийският канцлер Себастиан Курц обеща, че по-късно тази година ще има среща на върха ЕС-Африка, предаде ДПА.

Според постигнатия компромис за миграцията част от решението може да зависи от Африка.

Курц каза, че срещата на върха ЕС-Африка може да се състои между октомври и декември. До тогава е важно отделните страни членки на ЕС да използват връзките си с африканските страни, за да намерят решение на въпроса за миграцията към Европа и за искането на убежище в ЕС, смята Курц. Той специално посочи Италия и Либия, както и Испания и Мароко.

Страните от ЕС обмислят възможността за създаване на контролирани центрове за мигранти в райони извън ЕС, където ще бъдат докарвани мигрантите, спасени по време на опит да прекосят Средиземно море. В тези центрове Върховният комисариат за бежанците на ООН ще установява техния бежански статут. Международната организация за миграцията ще предоставя подкрепа в техните родни страни на онези, на които е отказано убежище, предвижда също планът.

И двете организации подчертаха, че ЕС трябва да се фокусира обаче върху създаването на подобни центрове в европейски страни, отколкото в Африка. Те изразиха готовност за сътрудничество в базирани в Европа центрове.

Част от договорената в Брюксел сделка предвижда центрове да има и в Европа, но на доброволен принцип да се решава в коя страна да се разполагат те. Нито една страна досега не е потвърдила, че ще приеме подобен център.

Курц иска центрове в Северна Африка и неговото правителство възприе твърда линия относно миграцията и предоставянето на убежище.

Австрия става ротационен председател на ЕС от утре.

Същевременно лидерът на дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд смята решението на срещата на върха на ЕС за ограничаване на миграцията за "пълна глупост". Той направи този коментар на откриващия се днес в Аугсбург (Бавария) двудневен конгрес на партията, информира ТАСС.

По думите на Гауланд договореностите от срещата на върха не струват нищо и само отлагат приемането на реални решения за преодоляване на миграционната криза.

"Меркел ще падне, независимо от това колко дълго още ще гребе с ръце," заяви лидерът на "Алтернатива за Германия" пред 500 делегати на конгреса. Той сравни сегашната политическа ситуация в Германия с обстановката в бившата Германска демократична република през 1989 година.

Преди началото на конгреса стотици хора излязоха по улиците на Аугсбург, за да протестира срещу "Алтернатива за Германия", съобщи ДПА.

Протестиращите носеха плакати и скандираха "Нацистка пропаганда" пред сградата, в която се провежда конгресът.

Очаква се противниците на "Алтернатива за Германия" да се срещнат с друга протестираща група по-късно днес, а към протеста да се присъединят хиляди.

Заради протестите и конгреса днес в града има допълнително 2000 полицаи.

Успехът на евроскептичната, антиимиграционна партия "Алтернатива за Германия" на парламентарните избори през септември разтърси германската политическа система.

Трите основни партии в страната Християндемократическият съюз (ХДС), Християнсоциалният съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия сформираха коалиционно правителство и така "Алтернатива за Германия" е най-голямата опозиционна партия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Експерт от Харвард за мита, който пречи на хората да бъдат щастливи
Денят в цифри
Ричард Брансън за двете най-важни думи, които всички успешни лидери казват
Почина и младата жена, която беше с 85 % изгаряния след взривовете в Елин Пелин
Франция арестува за шпионаж популярен руски шеф-готвач, издал се сам при престой в България
Тръмп предсказва заплаха от Трета световна война, ако Харис спечели изборите, връща се в града на стрелбата
Страните от Г-20 съгласни за промяна в облагане на свръхбогатите, но по-нататък
Астронавтите от капсулата „Starliner“ остават космически заложници, НАСА каза, че не знае кога ще може да ги върне