Меркел ще направи последен опит да сформира коалиция

Меркел ще направи последен опит да сформира коалиция

В неделя германският канцлер Ангела Меркел ще направи последния си опит да сформира правителство. По този начин тя ще се опита хем да спаси политическото си бъдеще, хем да избяга нови избори, които биха могли да дестабилизират както Германия, така и Европа, предава AFP.

Изборите през септември оставиха лидера-ветеран в сравнително слаба позиция. Огромна част от избирателите й изразиха неодобрението си за миграционната политика на канцлера, като се обърнаха към „Алтернатива за Германия“.

Именно Меркел реши да приеме над 1 млн. бежанци след 2015 г., които и днес не й помагат да сформира необичайна коалиция от партии в левия и десния политически спектър.

Блокът на Меркел, който включва ХДС и баварските им съюзници ХСС, либералната „Свободна демократическа партия“(СвДП) и „Зелените“, ще се опитат да постигнат споразумение до 19 ноември (неделя). Междувременно лидерът на ХСС заяви в събота, че има „планина от въпроси“, през които трябва да се премине.

Евентуален неуспех в начинанието на канцлера ще изправи страната пред нови избори догодина, тъй като лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) заяви твърдо, че няма да участва в нова коалиция с Меркел, след като претърпя унизителна загуба през септември.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ