Мило Джуканович обяви победа на президентските избори в Черна гора

Мило Джуканович обяви победа на президентските избори в Черна гора

Мило Джуканович обяви победа на президентските избори в Черна гора

Бившият премиер и президент на Черна гора Мило Джуканович обяви, че е победил на президентските избори още на първия тур вчера и обеща на сънародниците си, че страната им ще стане член на ЕС до края на 5-годишния му мандат, съобщи ТАСС.

Получаваме най-малко 54% от гласовете и надхвърлихме резултатите на останалите шестима кандидати, заяви в победната си реч тази нощ Джуканович, лидер на Демократическата пария на социалистите.

Той благодари на коалиционните си партньори и добави, че очаква също толкова убедителна победа и на парламентарните избори, а на опозицията пожела да промени възгледите си.

Според неофициалните данни на Центъра за демократичен преход от 90,5% от протоколите Джуканович получава 54,2% от гласовете, на второ място е кандидатът на опозицията Младен Боянич с 33,3%, трета е единствената жена сред кандидатите Драгиня Вуксанович с 8,1%. Подобни резултати съобщи и Центърът за мониторинг – Джуканович има 53,8%, Боянич – 33, 6%.

Официалните резултати ще бъдат обявени до няколко дни.

Президентът на Черна гора се избира за 5-годишен мандат. Джуканович, който от 27 години е във властта, ще застане начело на политиката за седми път. В края на новия му мандат ще е на няколко крачки от лидера на Зимбабве Робър Мугабе с 40 г. на върха. И тъй като е на 56 г. може да стане абсолютен рекордьор в тази категория.

Активността на изборите беше относително ниска – 63,26% и според анализаторите това е основната причина за слабото представяне на опозицията.

Опозицията многократно обвинява Джуканович за корупция и че е превърнал страната в престъпен клан, който печели от контрабанда на наркотици и цигари. Обещанието му да направи Черна гора член на ЕС до 5 години се усложнява и от факта, че  държавният дълг на страната надхвърля 2,4 млрд. долара и заедно с дълговете на общините е преминат психологическият праг на задлъжнялостта от 65% от БВП, отбелязва ТАСС.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ