Министър иска затвор за снимането на израелски войници

Министър иска затвор за снимането на израелски войници

Министър иска затвор за снимането на израелски войници

Израел ще забрани със закон снимането, аудио- и видозаписването на израелски войници. Правителството даде зелена светлина за закон, който предвижда наказания до 10 години затвор за нарушителите. Според властите снимането на войниците подкопава националната сигурност.  

Проектът беше представен от министъра на отбраната Авигдор Либерман пред управляващата ултранационалистическа партия на Бенямин Нетаняху, пише „Фигаро“.

5 години затвор заплашват всеки, който прави „снимка, видео или звуков запис на войници по време на службата им и така деморализира военните и цивилните израелци“ или разпространява кадрите в социалните мрежи. Наказанието може да бъде удвоено, когато записите целят да уязвят националната сигурност.

Според военния министър законът ще сложи край на опитите на поддръжниците на тероризма, които целят „да унизят, да отнемат честта и да навредят на войниците“.

Според депутати от опозицията законът е опасен и антидемократичен.

Той ще влезе в сила след третото четене в парламента и ако Върховният съд го одобри.

Текстът беше предложен няколко седмици след предсрочното освобождаване на израелски войник, осъден на 18 месеца затвор за убийството на ранен палестински нападател. Сцената беше заснета от палестински оператор на израелската неправителствена организация Б’Тцелем в Хеброн, на Западния бряг. Либерман се обяви в защита на войника.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ