Министър Сачева: Спираме да настаняваме хора в дома в Горско Косово

Министър Сачева: Спираме да настаняваме хора в дома в Горско Косово

Министър Сачева: Спираме да настаняваме хора в дома в Горско Косово

Спираме да настаняваме нови хора в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на Нова телевизия.

„Ще видим каква е възможността част от потребители да бъдат пренасочени към други социални услуги, така че да намалим броя на хората в стаята.  Говорихме вчера с кмета на община Сухиндол да потърси помещение в съседни села, така че да можем да изградим център за настаняване от семеен тип и да пренасочим както персонала, така и хората в по-добри битови условия”, каза още министър Сачева. Изказването й идва ден, след като омбудсмана сезира главния прокурор за състоянието на дома и информира за 24 смъртни случая само в рамките на година. В момента тече пълна проверка на дома.

„Статистиката за смъртност в домовете за хора с деменция не е различно. Правим проверка във всички домове. Но може да се каже, че там постъпват хора, които са в много тежко състояние. Голяма част са над 80 години. Специално в този дом в Горско Косово това е така. Част от тях са на носилки, друга част са в наистина почти терминално състояние. В това отношение статистиката може да е стряскаща, но си има своето обяснение”, добави социалният министър.

14 са домовете за хора с деменция в цялата страна, като в тях в момента има настанени 774 души, чакащи са 305. Домовете за стари хора са 82, като в тях са настанени 5365 души, а чакащите са близо 1300.

По думите на министър Сачева в дома в Горско Косово през 2018 г. е имало проверка като тогава са направени предписания. Към момента 2/3 от предписанията са изпълнени, но персоналът има нужда от допълнителна квалификация и обучение.

„Не мога да кажа, че има неглижиране на хората и злоупотреба с правата на хората. Това е сграда на бивше училище, която трудно може да се пригоди”, обясни Деница Сачева.

От своя страна омбудсманът Диана Ковачева обясни защо е сезирала прокуратурата за случая.

„Притесни ни факта, че има висока смъртност в този дом. Почти половината от настанените през миналата година в дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово са починали - 24-ма от 57 души. Вероятно хората са възрастни, но това не означава, че трябва да умират. Няма как да кажем каква е точно причината и затова сме сезирали прокуратурата”, каза в ефира на bTV омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й въпросът засяга не само домовете за хора с деменция, а психиатричната помощ в България като цяло, която според нея е в много тежко състояние. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ