Министърът на културата праща сигнал до Кьовеши за ремонта на Ларгото

Министърът на културата праща сигнал до Кьовеши за ремонта на Ларгото

Министърът на културата праща сигнал до Кьовеши за ремонта на Ларгото

Близо 4,5 млн. евро са изчезнали при ремонта на Ларгото в София, заяви на брифинг служебният министър на културата. Това е над 50% от общия бюджет по този проект, уточни той, позовавайки се на данни от доклад на Европейската служба с за борба с измамите (ОЛАФ).

По случая ще бъде сезирана българската прокуратура и Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, а съдебна отговорност ще бъде потърсена от " трима министри на културата и един кмет.", зарече се той.

„Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в Ларгото: много от нещата вътре не мога ви ги споделя – става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича близо 4,5 млн. евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет“, коментира Минеков.

„Ще информираме нашите приятели в Европа. Ще заработя съвместно с госпожа Кьовеши. Аз съм ѝ приготвил серия от изненади - европейски средства, които са потънали. Някои неща идват и от ОЛАФ, не само проекти, които съм проверил сега, по време на ревизията, и ще изскочат още тези дни. Ще бъда министърът за първи път в историята на това министерство, който всяка седмица ще дава пресконференции“, добави още Минеков, цитиран от БНР.

На прокуратурата ще бъде предаден и проектът "Квадрат 500", обединяващ няколко музей в обща Национална галерия, осъществен по идея на Вежди Рашидов в качеството му на министър на културата.

Минеков направи коментар и по разследването срещу директора на сектор „Културно-исторически ценности” в Главна дирекция национална полиция Ангел Папалезов. Според министъра, причината за ареста била, че двамата са си сътрудничели и са активизирали работата по "създаването на специализиран състав по културното наследство." 

„Г-н Папалезов е бил проследяван. Бил е заснет, че носи документи. Той трябваше да бъде наплашен, за да не работим заедно и да не стигнем до разкритията, които е правил през годините, включително и по колекцията на Васил Божков”, заяви Минеков.

По думите му Народното събрание е одобрило колекцията на Васил Божков. „Тази колекция беше легализирана и показана в Националния исторически музей. Тя е показвана 3 пъти в различни точки на Европа и извън Европа”, каза още Минеков. „Открихме и 28 произведения на бившия министър Рашидов. Нормално ли е, когато министърът съучаства в признанието на тази колекция, в същото време тези работи да отидат в колекцията на Васил Божков?”, попита служебният министър на културата риторично. Прокуратурата повдигна официално обвинение на Папалезов за трафик на културни ценности.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ