Министърът на земеделието настоява за пряк достъп на местните производители до търговските вериги

Министърът на земеделието настоява за пряк достъп на местните производители до търговските вериги

Министърът на земеделието настоява за пряк достъп на местните производители до търговските вериги

Българският потребител трябва да има възможност за избор на храна, произведена от местните производители. Това заяви в студиото на БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„Предлагаме местните производители на храна да имат достъп във всеки от обектите на търговските вериги с представителства в цялата страна  Предлагаме и искаме регулация за достъп до точката за предлагане на местните производители. Нямаме предложение за регулация на начина им на доставка." Идеята е да бъдат обособени специални площи в търговските обекти за местни производители, поясни министър Танева. И даде пример със Сливен, където има оранжерия на 5 км. от града, а в търговската мрежа в града няма тяхна продукция. По отношение на цените, Десислава Танева обясни, че те ще зависят от политиката на търговската верига.

По думите ѝ, всички местни и фермерски пазари трябва да работят, при строго спазване на противоепидемиологичните мерки.

„Преди Великден сме се концентрирали над животновъдните ферми и продажбата на агнета. Предоставихме помощ на кланиците от 7 лв. на агне за клане. Българският производител е дребен, но ние трябва по административен начин да му помогнем. Ограниченията за пътуване трябва да се спазват, но е гарантирано всяко пътуване за снабдяване с храна. Достъпът до фермите за клане също ще бъде разрешен при хигиени наредби и нормативни документи. Днес ще бъде издадена заповед, която ще уточни как ще може да се осъществява това“, каза още министърът на земеделието и храните.

Осигурили сме възможност до 30 млн. лв. за нисколихвено кредитиране за сектор „Плодове и зеленчуци“. Направили сме възможно авансово да платим субсидията по държавната инвестиционна мярка в сектор „Растениевъдство“.Прилагаме нова мярка – местните локални търговски вериги и магазини ще бъдат подкрепени за предлагане на български оранжерийни домати и краставици, които вече се реколтират”, каза още Десислава Танева.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ