Митева: Премиерът предложи на Каримански пост, далеч от България

Митева: Премиерът предложи на Каримански пост, далеч от България

Митева: Премиерът предложи на Каримански пост, далеч от България

Премиерът Кирил Петков е предложил пост, далеч от България на кандидата за управител на БНБ Любомир Каримански. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от „Има такъв народ” Ива Митева . Тя посочи, че от това, което е чула, става въпрос той да стане представител на България в Световната банка.  

„Депутат от „Продължаваме Промяната” се опита да оферира пост на Любомир Каримански. След това бяха непрекъснати телефонни обаждания от министър-председателя, на които той не отговаряше. В края на краищата отговори, за да му бъде офериран пост доста далеч от България”, посочи тя.

Митева заяви, че от вчера няма нови заплахи към Любомир Каримански. „Много е неприятно. Аз съм минала по този път и знам колко е стресиращо за човек, за неговото семейство. Не е добър знак, когато има две кандидатури, когато има избор на управител на БНБ и напрежение да се появяват такива заплахи”, добави тя.

Според нея е логично и близко да се сетим защо, кой и откъде идват тези заплахи.

„Смятам, че натискът е той да се откаже. Не, той няма да се откаже. Онзи ден премиерът призова да бъдат оттеглени и двете кандидатури. Когато с такава лекота сте склонен да си оттеглите кандидатурата, значи тя не е нито убедителна, нито вие ѝ имате доверие. Ние имаме доверие на г-н Каримански и няма да оттеглим кандидатурата му”, заяви още тя.

Митева заяви, че не знае защо голяма част от управляващата коалиция не иска Каримански за шеф на БНБ.

„Аз съм присъствала на много коалиционни съвети, включително от самото начало. От първата ни среща това име е на масата и всички го знаят. Всички казваха, че ще има подкрепа, но искаха да се разпределят и останалите постове. След това започна да се говори, че първо трябва да мине бюджета и да се изчака още.  Не съм убедена, че ако бъде отклонена тази процедура ще се намерят други достойни кандидати. Има много достойни банкери, които са много по-подходящи за тази позиция, но смятам, че нашата кандидатура отговаря на всички изисквания. Смятам че Каримански е човек, върху когото не може да се въздейства“, добави тя.

Според Митева заплахата срещу Каримански идва от „Продължаваме промяната“.

. „Видяхте как вдигнаха изкуствено мнозинствата в народното събрание за приемане на решения, за да не събере нито един от двамата кандидати 121 гласа. Това ще постави под угроза следващите актове на народното събрание“, добави тя.

По думите й за „Има такъв народ“ ще бъде много трудно да продължи да участва в управлението с „Продължаваме промяната“, ако заплахата действително е дошла оттам.

„Чувам тези дни всички колеги как казват, че няма проблем с коалицията и че всичко е предкрасно. Мисля че трябва да се каже истината. Виждам колко е трудно. Говорим едно, но на практика не се изпълнява нищо. В момента управлението като че ли е с есемеси. Колегите нямат мнение и решение. От ИТН сме единствените, които на момента могат да вземат решение и да го отстояваме. Изборът на управител на БНБ не е залог за излизане от коалицията. Има двама кандидати, добре е да има и повече“, отбеляза още Митева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ