Вдигане на възрастта за влизане в армията, предлагат от военното министерство

Вдигане на възрастта за влизане в армията, предлагат от военното министерство

Вдигане на възрастта за влизане в армията, предлагат от военното министерство

До 40-годишна възраст да може да се постъпва в армията. Това предлага Министерството на отбраната с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които са публикувани за обществено обсъждане. В момента ограничението на възрастта за постъпване на военнослужещи е 28 години. С поправките се предвижда и възможността пенсионирани военни да остават до 3 години на постовете си, информира dariknews.bg.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов оправда въвеждането на промените с повишения интерес на младите хора към армията.

„Това не означава, че ще отпаднат медицинските прегледи и изискванията за физическа подготовка. Защо някой 35-годишен, ако отговаря на всички условия, да не постъпи в армията. Преди Коледа произведох в чин лейтенант Кубрат Пулев. Той е на 35 години, вижте в каква форма е. Да видим по софийските улици дали 20-25-годишните са в по-добра форма от него“, коментира в Министерския съвет вицепремиерът.

Каракачанов посочи, че с поправките ще се даде възможност да се използват уменията и опита на военнослужещите за по-дълго време. Той отбеляза, че само през тази и следващата година се очаква 8 генерали и висши офицери да навършат пределната възраст.

„Трябва да дадем възможност на хората, които са натрупали опит и не са упражнили правото си на пенсия, да служат още 3 години. По този начин ще преодолеем и част от некомплекта на армията в личния състав, защото един млад човек на 56 напуска армията със звание генерал. Навсякъде тази възраст е до 60 години, ние я увеличаваме с 3 години“, обясни военният министър. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ