Мораториумът за нови лекарства падна

Мораториумът за нови лекарства падна

Мораториумът за нови лекарства падна

За 34 минути, в последния си пленарен ден за тази година, депутатите отмениха мораториума върху новите лекарства за хора, страдащи от тежки и редки болести.

Управляващи и опозиция си благодариха взаимно, че са стигнали до консенсус. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи ситуацията с три думи: "справедливост, ред и урок - как не трябва политиците да постъпват друг път", отбеляза Нова тв. 

Законопроектът беше внесен от Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Албена Найденова и Волен Сидеров на 20.12.2017 г. Той беше гласуван на първо и второ четене в днешното пленарно заседание.

Мораториумът, който спря финансирането на новите лекарства, бе потвърден преди това два пъти – при приемането на бюджета на НЗОК и при гласуването на ветото на президента. Ден по-късно обаче премиерът Бойко Борисов заяви от Брюксел, че е готов да преразгледа мораториума за онези лекарства, които се използват в ЕС. 

Последва изявление на Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ дават заден ход. След серия разговори лидерът на депутатите от ГЕРБ обяви, че управляващите са готови да променят решението си. Постави и условието, че прегласуването ще се състои, ако има пълно съгласие на всички парламентарни групи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ