Москва гони американски дипломати и отнема имоти в отговор на санкциите от Вашингтон

Москва гони американски дипломати и отнема имоти в отговор на санкциите от Вашингтон

Москва гони американски дипломати и отнема имоти в отговор на санкциите от Вашингтон

Русия предпиема "огледален отговор" на наложените от САЩ санкции като намалява значително броя на американските дипломати на своя територия, предава ТАСС. До 1 септември общият брой на служителите в дипломатическите и консулски учреждения на САЩ във федерацията трябва да бъде съкратен на 455 души, за да се изравни с броя на служителите от руските дипломатически мисии в Щатите, се казва в изявление на външното министерство в Москва, цитирано от световните агенции.

Това означава изгонване на стотици служители на американската мисия през следващите няколко седмици. 

Руската федерация взема ответните мерки, след като Конгресът на САЩ гласува нови санкции срещу нейни жители и техните фирми, заподозрени в участие в окупацията на Крим и събитията в Донбас. Според Москва обаче мерките са резултат на "русофобия”. В резултат, от 1 август Русия забранява на САЩ да използва складовите помещения на ул. "Дорожная" в Москва и вилата в столичния лесопарк Серебряний бор. 

В края на декември администрацията на президента Барак Обама експулсира 35 руски дипломати и запорира два обекта на руската мисия в САЩ, като спря достъпа на лица от руския персонал до тях. Сега, въпреки настояването на президента Доналд Тръмп за по-сдържана реакция, Конгресът прие мерки, с които отмяната на санкциите става значително по-трудна.

От руското дипломатическо ведомството допълват, че си запазват правото да въведат и други ограничителни мерки, които могат да засегнат интересите на Вашингтон. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ