Москва иска извинение от САЩ след изказването на Байдън

Москва иска извинение от САЩ след изказването на Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън трябва да се извини за „грубиянското“ си изказване и да вземе обратно думите си, наричайки руския държавен глава Владимир Путин „убиец“. Това заяви  ръководителят на комисията по международни отношения на Съвета на федерацията на Русия (горната камара на руския парламент) Константин Косачов ден, след като Москва привика посланика с във Вашингтон за консултация, предаде Блумбърг.

„Коментарите на Байдън са неприемливи при всякакви обстоятелства и неизбежно рязко изострят двустранните ни отношения“, написа Косачов във Facebook. „Първоначалната реакция на Москва – да отзове посланика си в САЩ, няма да бъде последната, ако не последват разяснения и извинения от американска страна“, добави той.

Външното министерство на Русия съобщи в сряда, че посланикът на страната в САЩ Анатолий Антонов е извикан в Москва за консултации. Предупреждавайки за риск от „необратимо влошаване на отношения“ с новата администрация на САЩ, руското външно министерство изрази надежда, че връзките  между двете страни могат да бъдат подобрени.

До дипломатичния скандал се стигна, след като Байдън заяви в интервю за Ей Би Си, че руският президент Путин е убиец и че ще си плати за намесата в американските избори.

Изказването на президента на САЩ дойде, след като във вторник американското разузнаване публикува доклад, свързващ Кремъл с онлайн активност в подкрепа на Доналд Тръмп и в разпространение на конспиративни теории, целящи да дискредитират Байдън по време на президентската надпревара през миналата година.

Според някои анализатори САЩ могат да обявят нови санкции срещу Русия още тази седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ