Москва обвинява американски технологични гиганти в намеса в парламентарните избори

Москва обвинява американски технологични гиганти в намеса в парламентарните избори

Външното министерство на Русия съобщи в петък, че е привикало американския посланик Джон Съливан за среща с руския заместник министър на външните работи Сергей Рябков заради предполагаема намеса в парламентарните избори на страната, които са насрочени за 19 септември, предаде Рoйтерс.

Русия разполага „неоспоримо доказателство“, че технологични гиганти, базирани в САЩ, са нарушили руските закони преди предстоящите избори, съобщиха от външното министерство в комюнике.

Оттам не уточниха за кои компании става въпрос и какви точно са нарушенията.

„В тази връзка беше заявено, че намесата във вътрешните работи на страната ни е напълно недопустима“, уточниха от руското външно министерство.

Американското посолство в Русия и Държавният департамент на САЩ не са отговорили на искане за коментар от Ройтерс.

По-рано този месец Русия съобщи, че ще третира като намеса в изборитеотказ на Apple и Google да премахнат от  приложение на опозиционера Алексей Навални от своите магазини за приложения.

Навални и неговите съюзници призовават за тактически вот, при който техните последователи подкрепят кандидати, за които се смята, че имат най-добри шансове да победят управляващата партия „Единна Русия“ на местните избори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ