Още три язовира в страната пресъхват

Още три язовира в страната пресъхват

Още три язовира в страната пресъхват

Министерство на околната среда и водите въвежда строги рестрикции, за да се пребори със сушата. Издадена е забрана ресурсът от водоизточници за питейно-битови нужди с обем под 50% да се използва за промишлени нужди. Ограничението засяга язовирите „Дяково“ в Кюстендил, „Асеновец“ в Сливен и „Ястребино“ в Търговище. За тях се спира ползването на вода за цели, различни от питейно-битовите.

По данни на МОСВ към момента язовир „Дяково“ е с 36,98% запълване, язовир „Асеновец“ с 34,47%, а язовир „Ястребино“ е с 31,16%. От Министерството на околната среда и водите вече са уведомили местните ВиК дружества да предприемат съответните мерки. Местните предприятия трябва да си осигурят алтернативно водоснабдяване от други водоизточници.  

Припомняме, че от 18 ноември Перник е на воден режим заради намалялото количество вода в язовир „Студена“, откъдето градът се снабдява с питейна вода. Проблем с водоснабдяването има не само в Перник, а в общо 17 области в България. Режим на водата има в района на Ловеч, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг. По официални данни, това означава, че от воден режим са засегнати 315 000 българи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ