На първо четене: Дългът за АЕЦ „Белене” да бъде покрит с държавни средства

На първо четене: Дългът за АЕЦ „Белене” да бъде покрит с държавни средства

На първо четене: Дългът за АЕЦ „Белене” да бъде покрит с държавни средства

Държавата да плати задълженията на  „Национална електрическа компания” ЕАД по арбитражното решение за проекта АЕЦ „Белене” в размер на 1,2 млрд. лв. реши парламентът. Депутатите приеха на първо четене Законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК.

На компанията ще бъдат предоставена възмездна помощ по Закона за публичните финанси чрез бюджета на Министерството на енергетиката. Помощта ще се предостави въз основа на Споразумение между министъра на енергетиката и НЕК, одобрено от Министерския съвет, и само след положително решение от Европейската комисия.

По време на обсъждането на законопроекта министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че с неговото приемане ще бъде "развързан един от най-сериозните възли в енергийния сектор в България." Според нея, плащайки задължението на НЕК ще бъдат минимизирани основните рискове, а именно трупането на лихви и това „Атомстройекспорт“ да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност, както и продаването на оборудването на трета страна.

Финансовият министър Владислав Горанов съобщи по време на заседанието на Министерски съвет вчера, че според предлагания механизъм се предвижда помощта да се предостави възмездно. „Разчитам на колегите от НЕК и Министерството на енергетиката така да управляват процеса на уреждане на взаимоотношенията с руската страна, че да има определена възвращаемост от тези активи и голяма част от тази сума да се върне там, откъдето след одобрение от НС ще бъде предоставена. Ние не плащаме глоба или санкция, а плащаме за произведено оборудване, което е актив и вероятно има стойността - най-малко на това, което е присъдено”, каза Горанов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ