Намаляват административната тежест за хората с увреждания

Намаляват административната тежест за хората с увреждания

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, чиято цел е да се намали административната тежест за инвалидите.

Промените ще имат положителен ефект за около 530 000 хора  с увреждания и други 328 души, които предоставят медицински изделия, обясни зам.-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова от ГЕРБ. Промените ще оптимизират работата и ще повишат качеството на социалните услуги, смята тя.

В доклада на комисията се посочва, че се предвижда намаляване на изискуемите от заявителите документи. Въвежда се задължение административните органи служебно да събират информация от други институции. Част от декларациите се обединяват в една.

Ангелова посочи, че депутати от различни групи в комисията са се обединили около това, че трябва да се прецизира текст от промените, който по думите й прекалено разширява правомощията на дирекциите "Социално подпомагане".

Според депутата от БСП Михаил Христов, който е параолимпиец, двукратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания, новите промени няма да имат директен ефект върху инвалидите.

"Г-жо Ангелова, на никой не помагате, на мен не помагате. Този законопроект на мен по никакъв начин не ми помага", заяви Христов, цитиран от БТА. При инцидент той губи двете си ръце. Христов е съгласен, че с промените се намалява административната тежест, но попита дали това е най-важното за хората с увреждания.

"10 процента от населението на България са хора с увреждания, 80 процента от тези хора живеят под прага на бедността, 82 процента от децата с увреждания не посещават редовно училище. В инструкцията за помощните средства продължава да присъства думата "дървена протеза" и други технически помощни средства, излезли от употреба", изреди проблемите Христов.

Според него единственият ефект от промените ще бъде улесняването на фирмите за помощни средства "да източват социалното министерство."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ