Напрежение между Асен Василев и ДПС по бъдещ закон, провокиран от списъка "Магнитски"

Напрежение между Асен Василев и ДПС по бъдещ закон, провокиран от списъка Магнитски

Напрежение между Асен Василев и ДПС по бъдещ закон, провокиран от списъка "Магнитски"

Напрежение между вицепремиера и министърът на финансите Асен Василев и ДПС предизвика подготвян от управляващите законопроект, който трябва да уреди прилагането на санкции срещу българи, наложени от други държави, като тези по закона "Магнитски". 

Василев отговори на въпрос по време на блиц-контрола във връзка със санкциите по "Магнтски" и заяви, че правителството смята да предложи законопроект, който да не е само конкретно за "Магнитски" а за външни санкции, чието прилагане би довело до сътресения на икономиката.

"Очаквам може би в рамките на седмици да влезе законопроекта тук, очаквам доста активни дебати", каза Асен Василев.

От ДПС реагираха с коментар. "Призовавам ви да не допускате от тази трибуна да се отправят призиви за нарушаването на Конституцията и законите на страната. Това го чухме преди малко от заместник министър-председателя Асен Василев. В предишното Народно събрание бях задал въпрос на какво основание е взето решение - така нареченото решение на основата, на което се създадоха едни черни списъци, които днес съдът ги обявява като незаконни. Обаче заместник министър-председателят тук от тази трибуна заяви без да прави впечатление в нарушение на Конституцията, че законите не са се спазвали, имало е някаква целесъобразност. Разбирам, че има нов морал, нова справедливост и те не се основават на Конституцията и законите на страната", каза Карадайъ.

В отговор вицепремиерът заяви: "Разбирам, че много ви боли, че човекът, който седи до вас – г-н Пеевски, е в международен лист, сложен за санкции за корупция, и за това българската държава няма никакво отношение. Решението на ВАС казва, че трябва да има закон за национално приложение и точно тук беше моят призив към Народното събрание да приеме такъв закон, за да запази българската икономика".

В разразилата се словесна схватка през реплики и отговори от парламентарната трибуна лидерът на ДПС подчерта, че лъжата трябва да се изобличава по всяко време, особено когато министър-председател нарушава Конституцията и законите на страната. "Няма международен списък. Има една административна санкция по един закон, който действа на територията на САЩ и както преди малко г-н Василев каза, нямало закон, който да прилагат и сега правят проектозакон, за да се прилагат чужди санкции. Това е добре, обаче това е потвърждение, че при липсата на закон вие сте нарушили законите на страната", каза още Карадайъ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ