Нинова и здравният министър в задочен спор за актуализацията на бюджета

Нинова и здравният министър в задочен спор за актуализацията на бюджета

Нинова и здравният министър в задочен спор за актуализацията на бюджета

В задочен спор по актуализацията на бюджета влязоха лидерът на БСП Корнелия Нинова и служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Поводът е позицията на БСП по исканата от служебния кабинет актуализация на бюджета, която Нинова сподели в участие по БНТ тази сутрин. Левицата не е съгласна с част от заложените нови разходи – за допълнително купуване на ваксини и за бонуси в КЕВР, стана ясно от думите на Нинова.

"Ще подкрепим актуализацията на бюджета, за да тръгне процедурата, но ще предложим промяна. В проекта на служебния кабинет има два основни проблема - здравето на нацията заради пандемията и доходите на хората заради ценовия шок. В България има 5 милиона ваксини. В актуализацията на бюджета сужебният кабинет иска още 1,5 милиона. Защо е необходимо това? Имаме достатъчно, дори даряваме на други страни. Ако има съмнения за лобизъм в полза на фармацевтичти компании, няма да подкрепим този разход. Защо не дадат парите на млади семейства?", заяви Нинова по БНТ.

"КЕВР вдига цени в интерес на монополисти. Хората ги осъждат. Служебният кабинет иска 17 милиона, за да се плащат тези глоби. Освен това искат пари за бонуси на служителите на КЕВР, следната заплата там е 5 хил. лв. Да дадем тези пари за деца с увреждания", каза още Нинова и пордължи с критиките към бюджета на служебното правителство: "Министър Комитова каза, че й трябват 1,5 млрд. лв., за да се разплати с фирмите, които не са получавали заплатите си за строеж на пътища. Да осъди Борисов, защо ги иска от бюджета?". От БСП не са съгласни и с исканите 1,2 млрд. лв. като резерв за непредвидени разходи за 3 месеца. Освен това били предвидени приходи от Плана за възстановяване и развитие, който още не е внесен и одобрен.

"Всички ще подкрепим 1000 лв. за медиците на първа линия. Увеличението на пенсиите също, макар и да не е съвършено", заяви Нинова.

Малко по-късно служебният здравен министър Стойчо Кацаров възрази срещу обструкциите на Нинова за допълнително купуване на ваксини с официална позиция. „Искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 г. с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех на цена 46 475 000 лв. Същата не е обезпечена в бюджета на МЗ за 2021 г. и поради това е включена в искането за актуализация", се казва в нея.

Общо за 2021 г. страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки. Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното изслушване по темата преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол, миналия петък, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите. Ако не са, биха могли по всяко време да поискат от нас допълнителна информация, която незабавно ще им бъде предоставена, пише още в съобщението на Министерството

"Призовавам г-жа Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес", казва още д-р Кацаров.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ