Нинова победи вътрешната опозиция и поиска предсрочни избори

Нинова победи вътрешната опозиция и поиска предсрочни избори

145 делегати на конгреса на БСП гласуваха за промени в устава, които дават право на конгреса да избира председател на партията. 397 обаче отхвърлиха предложението, 45-има се въздържаха.

Ключовата промяна в устава бе поискана от Ваня Добрева от Софийската организация.

„През февруари т. г. конгресът извърши политическа грешка, като гласува решение, с което гласува цялата власт в ръцете на председателя, независимо кой е той. Чест прави на Корнелия Нинова, че не се е възползвала от това. Но това променя характера на БСП, чието съдържание през последните 28 години е за защита на демократичните принципи и свободата на мнение“, заяви Добрева, цитирана от БГНЕС. „Това, че ще концентрираме власт под формата на демокрация не отговаря на истината. Ние предвижваме партията към лидерска партия. Да върнем колективното решение на партията, тоест да дадем правото на конгреса за избор на председател“, продължи тя.

Друг делегат поиска конгресът предсрочно да може да освобождава председателя на партията. То също бе отхвърлено.

381 делегатите възложиха на парламентарната група на партията да поиска вот на недоверие на правителството заради корупцията. Против нямаше, шестима се въздържаха.

„Не просто трябва да сме алтернатива на ГЕРБ, това е задължително, но недостатъчно. Вече имаме по-висока цел - да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда. Нека народът да бъде свободен да избира, когото си иска, може да не харесва и нас, но да бъде свободен.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в доклада си пред делегатите на 49-иа конгрес на партията, веднага след като победи опозицията вътре в партията, отбелязва БГНЕС.

Нинова предложи на конгреса сваляне ГЕРБ от власт, предсрочни избори и мотивация на БСП да ги спечели.

Тя отбеляза, че е имало критики, че ръководството на партията се е самоизолирало, че трябва да се вслушва в членовете си: „Отчитаме това мнение и свикахме това заседание. Нека чуем какво мислят членовете ни по важни въпроси за България и БСП. По-важно е не как се оценяваме ние, а как ни оценяват сънародниците си. Защо се усилват гласовете на онези, които мислят, че всички партии са еднакви. Пропастта народ-политическа класа се увеличава“, обобщи Нинова.

Тя изтъкна, че страната се намира в демографска катастрофа, само за миналата година българите са намалели с над 50 000 души, а 2,4 млн. живеят в тежки материални неравенства. „Отваря се ножица между най-богатите и най-бедните. Делът на неграмотните достига критична нива, всяка година отпадат по 19 000 ученици. В това време между 10 и 15 млрд. лв. се присвояват от паралелната държава и сме първи по корупция в ЕС. Тези проблеми са натрупвани в годините“, посочи лидерът на левицата. 

По думите й, ГЕРБ налага модерно робство и си е присвоила държавата. „Този модел се подкрепя от различни структури на обществото, и бизнес структури, които предпочита да защитят интереса си сега и на парче, без визия какво ще коства това на България като държава. Масово се внушава, че няма алтернатива, а когато това се случи, срещу нея се хвърля цялата държавна машина. Имитират се реформи“, заяви лидерката.

Тя призова санкциите срещу Русия да паднат.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ