"Новая газета": Зеленски бе подведен от своите съпартийци. Напролет може да има нови избори

Новая газета: Зеленски бе подведен от своите съпартийци. Напролет може да има нови избори

"Новая газета": Зеленски бе подведен от своите съпартийци. Напролет може да има нови избори

Половин година след встъпването в длъжност на новия президент на Украйна украинците започват да се разочароват, пише руският вестник "Новая газета", цитиран от БТА. Володимир Зеленски все още се ползва с високо равнище на доверие, но неговият екип - парламентарната група на партията "Слуга на народа" и правителството - предизвиква недоволство у хората. Ако нещата се развиват по същия начин, то през пролетта може да има голяма политическа криза, която да доведе до извънредни парламентарни избори, прогнозират политолози, цитирани от изданието.

Анкета от този месец свидетелства, че 43 на сто от украинците продължават да вярват, че новата власт е по-добра от предишната. От октомври досега доверието в "отбора на президента" е спаднало с 5 пункта, докато самият Зеленски е с рейтинг 68 процента - рекордно висок показател за страната, отбелязва "Новая газета".

Скандалите, свързани с членове на управляващата партия "Слуга на народа", са станали достояние на обществеността след журналистически публикации, основани на данни от шегаджия, който в писмени контакти с депутати се представял за приближен на президента. Кореспонденцията разкрила, че в парламентарната група на партията цари нездрава обстановка, че по време на заседания във Върховната рада били обсъждани тарифи на проститутки, че в групата имало корупция и подмолни игри и даже, че един депутат от управляващите бил инициатор на групово изнасилване в автомобил.

Вестникът цитира политолога Володимир Фесенко, според когото тези публикувани наскоро компромати са в повечето случаи плод на "спецоперации". Фесенко смята, че групата около бившия президент Петро Порошенко и други опозиционни сили "се опитват по този начин да минат контранастъпление" и атакуват отбора на Зеленски, за да го "дискредитират, отслабят и скарат".

И редовите украинци, и експертите признават, че "Слуга на народа" бе създавана в движение след президентските избори и в нея попаднаха случайни хора. И макар че приближените на Зеленски се опитват сега да прочистят редовете й, съставът на управляващата партия хвърля сянка върху президента, заключава "Новая газета".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ