Нови 9 ареста на журналисти в Турция

Нови 9 ареста на журналисти в Турция

Нови 9 ареста на журналисти в Турция

Турските власти са задържали 9 души по разследване за връзки между медии и мрежата на проповедника Фетуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за неуспешния опит за преврат миналото лято, съобщи официалната Анадолска информационна агенция.

На 10 август са издадени заповедите за арест на 35 бивши и сегашни служители на медии, 11 от тях са задържани. Двама са освободени под гаранция, а 9 вчера са оставени в ареста „за принадлежност към въоръжена терористична организация.

Сред тях  са отговорният редактор на сайта на опозиционния всекидневник BirGün Бурак Екичи, както и Яшар Кайа, бивш директор на информацията в тв мрежа на футболния клуб Фенербахче, уточнява в. „Хюриет“, цитиран от Франс прес.

Организациите за защита на медийната свобода осъдиха редовните посегателства на властите срещу свободата на изразяване, особено силни след опита за преврат.

Много медии бяха закрити, а около 100 журналисти бяха арестувани  по време на извънредното положение в страната, което още е в сила.

През последните месеци са задържани и няколко чуждестранни журналисти като германо-турският журналист Денис Ючел (арестуван през февруари) и французинът Лу Бюро, арестуван на 26 юли.

Турция е на 155-о място по свобода на медиите сред 180 страни според класацията за 2017 г. на „Репортери без граница“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ