И Агенция "Митници" с нов шеф

И Агенция Митници с нов шеф

Служебният министър на финансите Асен Василев представи екипа на Министерство на финансите през следващите месеци до изборите и назначаването на редовно правителство. 

За зам.- министър е назначена Виолета Лорер. Тя ще отговаря за бюджетната сфера.

Ваня Стойнева е другото назначение в екипа на министъра. Тя ще проеме ресор възстановяване на европейските средства, евросредствата, отчетени по програмите, държавните помощи и координация по Плана за възстановяване.

Трети зам.-министър е Моника Бийчър. В ресора й ще влезе Дирекция централно възлагане на обществени поръчки. "По устройствен правилник назначаването й е позволено, въпреки че не е често срещано в министерството. Назначаването й е оправдано, тъй като имаме няколко тежки задачи, свързани с одита на европейските средства", заяви Василев.   

С решение на Министерски съвет от днес Румен Спецов е назначен за директор на Национална агенция по приходите. Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов, със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“. В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

Павел Тонев поема ръководството на Агенция "Митници". Той вече е заемал поста по времето на кабинета "Орешарски". Той има 20-годишен опит в системата на митниците, включително като директор на регионално и национално ниво. Като основна причина за рокадата министър Василев обясни, че има писмо от ОЛАФ, според което митниците са нанесли щети на европейския бюджет за около 55 млн. евро, които пари ще се наложи да бъдат възстановени. 

"Досегашният шеф на НАП е отстранена за системно несправяне със задълженията", обясни служебният министър на финансите Асен Василев. По-рано днес от Министерския съвет съобщиха, че Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите, а на нейната длъжност е назначен Румен Спецов, който е с над 10-годишен опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. 

"Основната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци и да се махне терорът, който седи над малките данъкоплатци. Фокус върху фирми, които потребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или оперативните програми, и всички техни подизпълнители, защото там се установяват сериозни липси. Данните, които имаме от Приходната агенция, е, че за периода 2017 – 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани. 45% не са събрани. Начислени са 4 милиарда 29 милиона и 846 000 лв. вземания с ревизии, а са събрани 2 милиарда 252 милиона 379 000 лв.", допълни служебният министър на финансите.

По думите му са начислени над 4 милиарда лева вземания, а са събрани едва малко над 2 милиарда лева. Той обеща в следващите два месеца да има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ