Новият пандемичен план - ще съобщават мерките 5 дни преди да влязат в сила

Новият пандемичен план - ще съобщават мерките 5 дни преди да влязат в сила

Новият план за справяне с COVID кризата ще включва предвидимост от 5 дни напред. Това означава, че ще се обявяват мерки 5 дни преди да се въведат. Това заяви в ефира на bTV зам.-министърът и член на пандемичния комитет Ирена Георгиева. 

Тя добави, че планът ще включва 4 етапа, като последният е най-нежелан, а всичко ще е обвързано, както вчера съобщи премиерът, със заетостта на интензивните легла. 

Припомняме, че вчера премиерът Петков обяви, че се подготвя нов пандемичен план. Той е бил обсъден на оперативно заседание на Министерския съвет вчера, но детайлите в текста все още се изчистват. По думите на премиера, в бъдеще мерките няма да се въвеждат на база общ брой заболели, тъй като водещия критерий ще бъде процентът заети интензивни легла - на 50%, 60%, 70% и 80%. Сериозните мерки, свързани с коронавируса, ще започнат, когато има 80% заетост на интензивните легла. 

"Планът се обсъжда днес и се надяваме до края на деня документът да е финализиран, но може и да е в следващите дни. Първият етап е свързан с носенето на маски и дистанцията, вторият - с условията за допускане в съответни обекти, свързани със "зеления сертификат". Третият етап - с това каква част от капацитета на социалните обекти може да се ограничи, а четвъртият е най-нежеланият - пълно затваряне", каза още Георгиева. 

Тя добави, че обектите на образователната система са подробно засегнати, като се обсъжда максимално присъствена форма на обучение. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ