Новото правителство на Колумбия ще преразгледа решението за Палестина

Новото правителство на Колумбия ще преразгледа решението за Палестина

Новото правителство на Колумбия ще преразгледа решението за Палестина

Новото колумбийско правителство заяви, че ще прегледа решението на правителството на предишния президент Мануел Сантос за признаване на Палестина, предаде Ройтерс.

Президентът Иван Дуке встъпи в длъжност вчера. В писмо на предишния президент до палестинския представител в Колумбия с дата 3 август се казва, че Сантос е решил да признае Палестина за "свободна, независима и суверенна държава".

Новият външен министър Карлос Олмес излезе със заявление, че имайки предвид "възможни пропуски", допуснати от предишния президент при вземането на това решение, новият кабинет много внимателно ще проучи последиците от него и ще действа в съответствие с международното право, съобщи БТА.

Израелското посолство в Богота реагира, че е изненадано и разочаровано от решението на администрацията на Сантос, взето в последните му дни като президент, и призова колумбийското правителство да го отмени.

За решението да се признае Палестина за суверенна държава бе съобщено в момент, когато на посещение в Колумбия бе постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. Във вторник тя присъства на встъпването в длъжност на Дуке, е вчера посети венецуелски имигранти в граничния град Кукута.

САЩ, които са близък съюзник на Израел, засега събират информация за ситуацията и не коментират решението, заяви американското посолство в Колумбия.

Палестина е призната за суверенна държава от Общото събрание на ООН, Международния наказателен съд и най-малко 136 държави, отбелязва Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ