Новото служебно правителство положи клетва

Новото служебно правителство положи клетва

Новото служебно правителство положи клетва пред президента Румен Радев на официална церемония на "Дондуков" 2. Трима нови министри влизат в новия служебен кабинет, като съставът му стана ясен от указ на президента, публикуван в извънредния брой на "Държавен вестник". Премиер отново ще бъде Стефан Янев. Извън кабинета обаче остават Кирил Петков и Асен Василев, за които усилено се говори, че започват свой политически проект. Новият министър на финансите ще бъде Валери Белчев, а на икономиката - Даниела Везиева. Смяна има и в министерството на транспорта като поста поема Христо Алексиев.  За пръв път в най-новата история на България служебен кабинет предаде властта на друг служебен кабинет. Основната задача пред новото правителство ще бъде да организира и осигури безпроблемното протичане на вота на 14 ноември, когато ще се проведат избори 2 в 1 - президентски и предсрочни парламентарни. По време на речта си днес президентът отчете, че по време на мандата на служебния кабинет е бил постигнат "рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица". 

"Събрах ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите и да назнача новото служебно правителство. Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носехме отговорност за управлението на България. През този период служебното правителство проведе честни избори, намалявайки драстично купения и недействителния вот", каза президентът Румен Радев по време на церемонията. 

Той отчете, че за първи път страната ни са се провели избори с масов машинен вот. "Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми, сезира прокуратурата по констатираните злоупотреби. Противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт. И задвижи контролните системи на държавата. Беше постигнат рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица. Правителството актуализира бюджета и осигури необходимите средства за работещите, бизнеса и здравеопазването във време на криза. Активизира социалната политика към най-уязвимите - хората с увреждания, децата и семействата. След 13 години политическо безхаберие актуализираха пенсиите. Служебното правителство изведе пенсионерите над официалната линия на бедност. Реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани. Усъвършенства се Плана за възстановяване и устойчивост и се приведе от насипно състояние във вид, готов за изпращане в Европейския съюз", посочи още Радев. 

"Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие и предприехме важни стъпки за опазването на българските гори. Изключително важно - спряхме вноса и изгарянето на опасни отпадъци. Години наред българите се поболяваха от мръсния въздух, докато неколцина близки до старата власт трупаха печалби", добави той.  

Президентът отчете още, че служебното правителство е овладяло кризата в енергетиката, заложена от годините безхаберие. "Овладя хаоса в управлението на covid-кризата. Разкри нередностите и изведе от задънена улица проекта за израждане на национална детска болница. Премахна порочните практики и преодоля огромното забавяне при одобряването и разплащането проектите от ДФ "Земеделие". 

Радев благодари на министрите, че са доказали основната му идея, че е възможно демократичното единодействие между хора от разни политически хоризонти в името на България. "Този успешен пример е капитал за политическото бъдещето на Родината. То е стъпка напред в надмогването на политическите предупреждения, които спират развитието на страната", допълни той и отчете, че чрез тях се е върнало даверието на българите в институциите. 

"За съжаление Народното събрание не успя да излъчи редовно правителство в условия на криза. За първи път в историята на страната България е в ситуацията едно служебно правителство да наследява друго. Служебно правителство да актуализира бюджета и в същото време да изработва държавния бюджет за следващата година и то в условията на криза. Вие разбрахте, че разграждането на олигархичната схема ще изисква много усилия и време. Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси. Парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България. Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на застой, корупция и некомпетентност в различни области. Аз очаквам от вас освен укрепването на държавността и организирането на честни избори, вие да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване на живота на хората. Да работите с мисъл за бедните и слабите, както го правихте през изминалите месеци", допълни Румен Радев.

Служебният премиер Стефан Янев обеща от името на новоназначения служебен кабинет, доверието на обществото да бъде оправдано по най-добрия начин. "Трябва да обърнем поглед напред. Новият служебен кабинет и неговите задължения могат да бъдат фокусирани в две направления - организацията на честни и свободни избори", изтъкна той.

"Изборите са фундаментът на демокрацията, надявам се българските избиратели да са мотивирани и да имаме конструктивна конфигурация в следващия парламент. Нуждаем се от правителство подкрепено от стабилно парламентарно представителство. България се нуждае от устойчива перспектива. Едновременно с това, времето, което предстои, няма да е леко. Предстоят тежки месеци и ще трябва да се полагат много усилия за решаването на проблемите на гражданите, да се управляват ефективно кризите и да се предотвратяват нови такива. Служебният кабинет ще положи всички усилия интересите на гражданите да бъдат защитени. Оценката за служебните кабинети ще бъде дадена от българските граждани. Аз ще продължа да работя съвестно и отговорно в интерес на страната си. Каузата е една - България и нейното благополучие", каза още министър-председателят. 

Ето състава на служебния кабинет:

Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България

Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика

Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи

Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства

Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите

Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната

Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването

Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката

Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи

Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието

Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата

Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите

Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите

Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката

Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката.

Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта. 

Правомощията на служебното правителство, назначено с указ от 10 май 2021 г., са прекратени. 

Припомняме, че 46-ото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет. Затова и президентът назначи второ за годината служебно правителство и седмото поред, което ще управлява България след 1989 г. Негова основна задача ще е да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори на 14 ноември. За разлика от предишния път, на тази дата българите ще избират не само новите 240 депутати, но и президент. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ