Тристранката одобри единодушно новия дизайн на мярката 60/40

Тристранката одобри единодушно новия дизайн на мярката 60/40

Тристранката одобри единодушно новия дизайн на мярката 60/40

Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри единодушно проекта на нов дизайн на мярката 60/40. Предвижда се мярката да действа до 30 септември, като при необходимост може да бъде удължена и до края на годината, информира БТА. 

"За евентуално удължаване първо трябва да се видят икономическите показатели за третото тримесечие и ако се наложи мярката да бъде продължавана, тя ще е за конкретни сектори, които продължават да имат затруднения с възстановяването", коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.  

Подпомагането на работниците ще бъде по същата схема - за всеки осигурен работник и служител ще се предоставят средства в размер на 60 на сто от осигурителния доход за май 2020 г. и 60 на на сто от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя. Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца в периода от 1 юли 2020 до 30 септември 2020 г. В сектор хотелиерство и ресторантьорство за наети след 1 юни 2020 критерият е осигурителен доход за длъжността.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци или осигуровки за 2020, но трябва да са ги декларирали като дължими. Трябва да са платили данъците към 31 декември 2019 година.

Срокът за обработка на заявленията бихме искали да се увеличи от 7 на 10 дни. 

Разширява се обхватът на секторите, които могат да кандидатстват, като се поставя специален акцент на работниците и служителите в сектор хотелиерство и ресторантьорство и специално върху сезонните работници. Средства няма да се изплащат за служители в селското, горското и рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности, държавно управление. В сектор здравеопазване всички, които нямат договори с НЗОК, ще могат да кандидатстват за компенсации. Лекари по дентална медицина ще могат да кандидатстват, частни детски ясли и частни детски градини, както и различни учебни центрове, също. 

Мярката 60/40 от 1 юли ще действа заедно с две операции по ОПРЧР. Работодателите ще могат да кандидатстват както по схемата, така и за компенсации от 290 лева в секторите пътнически превоз и туризъм.

От 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката "Заетост за теб", с която биха могли да наемат безработни за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лева и осигуровките. Ако работодател кандидатства по тази мярка и 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице, обясни Сачева.

Работодатели и синдикати обясниха, че подкрепят новия дизайн на мярката , тъй като са отразени предложенията им. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров определи схемата като работеща, доказателство, по думите му, са запазените работни места.

"По данни на Агенцията по заетостта към 25 юни 2020 година броят на регистрираните безработни в страната е 277 160 души, като за периода на извънредното положение до момента 78 568 човека са намерили работа, като в последните три седмици има нарастваща тенденция, в която повече хора намират работа, отколкото губят", каза министър Сачева. За последните дни средно по 2000 души на ден намират работа.

Изплатените средства до момента по настоящия дизайн на мярката са 114,7 млн. лева, като е запазена заетостта на около 150 хиляди души. "Очаква се плащанията да продължат, има заявления за почти 290 хиляди души от почти 18 хиляди работодатели", допълни Сачева. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ