Няма как да преминем към изцяло машинно гласуване, смятат от ЦИК

Няма как да преминем към изцяло машинно гласуване, смятат от ЦИК

Няма как да няма хартиени бюлетини. Секции трябва да има във всяко населено място, дори да има 20-30 избиратели. Това обясни в ефира на bTV политологът и член на ЦИК Димитър Димитров по повод дебата за въвеждане на машинно гласуване и възможно ли е се откажем от хартиените бюлетини.

По думите му трудно ще се стигне до разбирателство в парламента по този въпрос, защото партиите в Народното събрание нямат сходни становища.

„Патриотите не искат да има машини, ДПС иска да има машини само в големите секции, т е. най-малко да засегне там, където се гласува за ДПС. ГЕБ засега е изразила мнение, че не иска да има паралелно машини и хартиено гласуване, а това е неизбежно, а БСП отдавна е заявила, че това е нещо като червена линия – да има машинно гласуване“, уточни политологът.

„Машинното гласуване няма да реши проблемите, които се очаква да реши, а разликата ще е само в това, че няма да има невалидни гласове”, коментира Димитров и пресметна, че трябва да се купят около 20 000 машини, понеже в по-големите секции ще са нужни по две, а ще трябва да има и резервни. Той не се нае да калкулира колко ще струват самите машини, но бе категоричен, че купуването им „ще е прахосничество”. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ