Обама пред ООН: Пътят е или силни личности, или силни демократични институции

Обама пред ООН: Пътят е или силни личности, или силни демократични институции

Обама пред ООН: Пътят е или силни личности, или силни демократични институции

Барак Обама направи последното си президентско обръщение към генералната асамблея на ООН и посвети по-голямата част от речта си на проблемите на човечеството и ролята на САЩ за решаването им, предава Би Би Си.

"Някои смятат, че бъдещето принадлежи на силните личности, а не на силните демократични институции. Но аз смятам, че истинската демокрация е по-добрият път", заяви Обама. Той допълни, че създаването на демократични институции е тежка работа, която продължава поколения наред и понякога се случва да направиш една крачка напред и две назад.

„В Европа - продължи президентът, прогресът на страните, които поеха пътя на демокрацията е по-голям, отколкото тъм, където са се отказали да следват този път.“ По думите му в историята на САЩ и на други държави има много примери какво могат да постигнат обикновените хора, ако създадат демократични институции.  

"Зная, че в някои страни хората мислят, че всички проблеми идват от Вашингтон или, обратно, че Вашингтон може да реши всички проблеми. Вероятно мнозина вярват  в това и в Русия“, каза Обама.

Той спомена Русия сред проблемите, които световната общност трябва да решава: „В света, който вече напусна епохата на империите, виждаме, че Русия е опитва да върне миналата слава на силата.  Ако Русия продължи да се намесва в делата на своите съседи, нейните собствени граници ще станат само по-уязвими“.

Той подчерта, че сирийският конфликт може да бъде решен само по дипломатически път и че никой не може да победи в този конфликт, а целта е спирането на насилието и осигуряването на помощ на тези, които се нуждаят от нея.

„Човечеството често бе движено от алчността и властта, големи страни нараняваха малки през цялата си история. Изборът пред човечеството е да повтори или да не повтаря грешките си. Всяка нация има право да отхвърли тези, които изваждат на повърхността нашите най-лоши страни и да подкрепя тези, които предизвикват най-добрите ни страни. В наша власт е да повторим грешките на миналото или да вървим напред“, заяви Обама.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ