Обмислят нов шофьорски изпит след три нарушения на пътя

Обмислят нов шофьорски изпит след три нарушения на пътя

Обмислят нов шофьорски изпит след три нарушения на пътя

Всеки автомобил да има техническо досие, при три последователни нарушения да се полага нов шофьорски изпит и да се плащат по-високи глоби. Това са част от промените, записани в три проектозакона, съобщи Нова тв.

За 7 тежки нарушения ще се отнема шофьорската книжка. Сред тях са употребата на алкохол, организиране на гонки, както и шофиране в аварийната лента или в насрещното платно.

Глобите за превишена скорост и алкохол няма да се променят, като най-високата остава тази за участие или организиране на гонки - 3000 лв. Увеличават се обаче глобите за преминаване на червен светофар и неправилно паркиране. В първия случай санкцията става 150 лева, а при паркирането - 100 лева.

При 3 тежки нарушения в рамките на две години шофьорът ще трябва да се явява отново на изпит за книжка.

В досиетата на колите ще се записва цялата информация за техническото състояние, претърпените катастрофи, километража и направените ремонти. Идея, която подкрепят и от Института по пътна безопасност, особено заради старите автомобили.

Над 80% от автомобилите втора ръка у нас са катастрофирали, а след козметичен ремонт българските търговци ги продавали, твърдят от Института. От Асоциацията на вносителите са категорични, че автомобилите им са в безупречно състояние и че всяка кола минава през оторизиран сервиз. Не така обаче било в сивия сектор, който държи почти половината пазар, уточняват те.

От Института по пътна безопасност предлагат нов държавен орган да контролира състоянието на старите коли. Прегледът в оторизиран сервиз да бъде задължителен, предоставянето на 6-месечна гаранция и възможност за връщане на автомобила до седмица – също, каквато е практиката в Европа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ