Образуваха досъдебно производство срещу Асен Василев. Рашков: Това е политически акт

Образуваха досъдебно производство срещу Асен Василев. Рашков: Това е политически акт

Образуваха досъдебно производство срещу Асен Василев. Рашков: Това е политически акт

Досъдебното производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев е политически акт. Това заяви в ефира на bTV министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по повод информация от вчера, че спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство на 15 март срещу Асен Василев за престъпление по служба. То е по сигнал на собственика на „Инса ойл“ Георги Самуилов до главния прокурор Иван Гешев.

Бойко Рашков заяви, че досъдебното производство е злоупотреба от страна на прокуратурата с процесуални правомощия, тъй като не са налице изискуемите по закон предпоставки за поставяне началото на досъдебно производство. Също така трябва да има не само законен повод, а и достатъчно данни за това. Вътрешният министър показа документите на досъдебното производство, което е образувано.

„В документите се съдържа сигнал на Георги Самуилов (собственик на петролната компания „Инса Ойл“) до главния прокурор, където той подробно разказва за среща, която е имал Асен Василев с бизнеса, включително е провел разговор със Самуилов. Той описва няколко факта, които са се случили на 13 и 14 март тази година. Става въпрос за спекулата с горивата. Твърди, че Василев едва ли не е извършил някакво престъпление по отношение на самия него“, обясни Бойко Рашков. 

„Отделен е въпросът дали има данни за престъпление тук. Толкова много са бързали, че са написали, че законен повод е съобщение от органите на МВР до Специализираната прокуратура, което е откровена лъжа. Материали от МВР до Спецпрокуратурата няма. Има сигнал от Георги Самуилов, който има пряк достъп до главния прокурор. След като той незабавно се е задействал, материалите са изпратени. В документа пише: „Съобщение от органите на МВР“. МВР не е изпращало никакво съобщение на прокуратурата. Защо го пишат това? За да ангажират МВР по някакъв начин и да си оправдаят незаконните действия?“, попита Рашков.

Според вътрешния министър, „от това нищо няма да излезе“. „Това е злоупотреба с право от прокуратурата, тъй като вътре няма достатъчно данни за каквото и да било престъпление“, категоричен бе той. 

Вчера, обаче, за bTV говорителят на спецпрокуратура Христо Кръстев обясни, че „не е образувано досъдебно производство срещу Асен Василев, защото в Наказателно-процесуалния кодекс се казва, че досъдебно производство се образува за извършено престъпление, а не срещу лице“. „Фигурата на обвиняем излиза само след достатъчно събрани доказателства за извършено престъпление“, уточни той.

По думите на вътрешния министър Бойко Рашков, е интересно защо Специализираната прокуратура продължава да лъже, че производство срещу Асен Василев няма. „Това е нашата съвременна национална прокуратура и за нейните правомощия вчера се опитахме да проведем разговор в Комисията по вътрешен ред, което не беше позволено от представителите на ГЕРБ“, уточни още вътрешният министър. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ