Кандидатстваме още тази седмица за чакалнята на Еврозоната

Кандидатстваме още тази седмица за чакалнята на Еврозоната

Кандидатстваме още тази седмица за чакалнята на Еврозоната

Надявам се тази седмица да бъдат подадени документите, необходими на България да влезе в „чакалнята на Еврозоната“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет, на които бяха представени различните инструменти, с които ще се подпомогне малкия и среден бизнес, засегнати от COVID-19.

„Убеден съм, че особено ако кризата продължи, влизането на България в ERM2 и Банковия съюз е единствената спасителна стъпка“, заяви Борисов. Той напомни, че общият банков контрол е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки.

Министър-председателят отбеляза, че въпреки дадената възможност от парламента за държавен дълг до 10 милиарда лева, правителството все още използва финансовите възможности на страната ни, натрупани във фискалния резерв.

Относно влизането на България в чакалнята на Еврозоната, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че Българската централна банка е подала заявление към Европейската централна банка и поясни, че очаква положително развитие в тази посока.

Валутната суапова сделка помага на държавите, които са с плаващ валутен курс или с Валутен борд, както е нашата държава, до определен обем, като за България става въпрос за няколко милиарда, БНБ да предоставя български левове на Европейската централна банка, което по фиксирания курс да получава евро до размера на одобрената суапова линия. Това е изключително голяма подкрепа и е гаранция за допълнителна стабилност на Валутния борд, който остава един механизъм на фиксиран курс, който в ситуация на криза трябва да бъде добре обезпечен“, коментира Горанов.

Когато страната ни получи одобрение за присъединяването към Валутно-курсовия механизъм, БНБ ще сключи суап с ЕЦБ за размяна на лева срещу евро до определено ограничение от няколко милиарда. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ