Официален старт на предизборната кампания от утре с над 4700 кандидати за депутати

Официален старт на предизборната кампания от утре с над 4700 кандидати за депутати

Официален старт на предизборната кампания от утре с над 4700 кандидати за депутати

Кампанията за предсрочните парламентарни избори започва от утре, 24 февруари и приключва в 24.00 ч. на 24 март, обяви на редовния брифинг днес говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Общо 4732 са регистрираните кандидати за народни представители във всичките 31 изборни района към момента от 9 партии и 18 коалиции. 11 души са регистрирани като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети.

Квадратчето "Не подкрепям никого" се запазва и в бюлетините за тези избори. Това стана ясно при представянето на живо днес в ЦИК на образеца на бюлетината за гласуване в парламентарните избори. Тя вече е  публикувана в Държавен вестник и на страницата на ЦИК. За гласуването извън страната няма преференции, в бюлетината съгласно жребия ще бъдат изписани само имената на партиите и коалициите, регистрирани за изборите, поясниха членове на комисията при представянето на изборната листа. В десния край на бюлетината има кръгчета за отбелязване на преференциален вот - до 17 имена.

Най-дългата кандидатска листа е за 24-ти многомандатен избирателен район в София, където мандатите са 16, и удвоени кръгчетата стават 32, обясни Александър Андреев. Той припомни още, че ако не се отбележи преференциален вот, гласовете отиват за първия в листата.

На 28 февруари изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната, припомниха още от ЦИК. Общо 21 516 са подадените до момента чрез страницата на ЦИК заявления, а през дипломатическите и консулските представителства в чужбина - по линия на МВнР - 402.

За Турция подадените заявления до момента са 7566, за Великобритания - 2395, за Испания - 1687, и за Германия - 1666.

На 4 март изтича срокът, в който ЦИК ще определи местата за разкриване на избирателни секции в чужбина.

След 17.30 ч. утре ще има и повече яснота по казуса с машинното гласуване. Както вече стана ясно, в  16.17 ч. вчера, малко преди изтичането на крайния срок, се яви единствен кандидат за доставка на устройства за машинно гласуване - фирма "Лирекс БГ" ООД. Комисията, която отговаря за обществената поръчка за устройствата трябва да провери и установи до 17.30 ч. утре дали участникът отговаря на изискванията по отношение на техническото и финансовото предложение в офертата. След това ЦИК ще излезе с решение по въпроса, обясни Александър Андреев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ