Управляващата коалиция в Полша губи подкрепата на големите градове в местните избори

Управляващата коалиция в Полша губи подкрепата на големите градове в местните избори

Управляващата коалиция в Полша губи подкрепата на големите градове в местните избори

Управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) е спечелила 254 места в регионалните съвети на местните избори в неделя, обяви Държавната изборна комисия в Полша. Основната опозиционна коалиция печели 194 места и силна подкрепа в големите градове, съобщи Асошиейтед прес.

Официалните резултати от изборите показват, че ПиС, победила убедително на парламентарните избори през 2015 г., остава най-популярната политическа сила в страната, въпреки конфликта си с Европейската комисия и обвиненията, че подкопава демократичната система за контрол и баланс между властите, на фона на щедрите социални разходи и процъфтяващата икономика, предава БТА.

Проевропейската опозиционна коалиция, която е водена от "Гражданска платформа" (ГП) и включва по-малката партия "Новочесна" (Съвременна), обаче печели много повече подкрепа в големите градове. Неин кандидат бе избран още на първия тур за кмет на столицата Варшава, а в други градове представители на коалицията водят след първия тур и ще се явят на балотаж на 4 ноември.

ПиС е спечелила 254 от общо 552-те места в регионалните съвети на шестнайсетте полски воеводства, предаде Ройтерс, цитирайки официалните резултати.

Опозиционната коалиция ще има 194, а Полската селска партия ПСП), която преди изборите през 2015 г. управляваше на национално ниво в коалиция с ГП - 70.

ПиС е победителка в девет от воеводствата, като в регионалните съвети на шест от тях ще има абсолютно мнозинство.

Ръководството на ПСП декларира, че няма да се съюзява с ПиС. От ПиС обаче дадоха знак, че са отворени за всяко партньорство на местно равнище.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ