Окончателно: Вдигат минималната пенсия за стаж и възраст с 6,1% от 1 юли

Окончателно: Вдигат минималната пенсия за стаж и възраст с 6,1% от 1 юли

Окончателно: Вдигат минималната пенсия за стаж и възраст с 6,1% от 1 юли

Народното събрание гласува късно снощи на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Депутатите приеха на второ четене за периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да е в размер на 370 лв., а от 1 юли 2022 г. размерът й да се увеличи с 6,1 на сто, като достигне до 392,57 лв. За същия период размерът на социалната пенсия за старост е 170 лв., а от 1 юли става 180,37 лв.

Запазват се размерите на пенсионните осигурителни вноски, както и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1500 лв. Пленарна зала отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за отпадане на тавана на пенсиите.

Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват от 1 юли т.г. с 6,1 на сто - процентът, определен по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване. От ДПС предложиха този процент на осъвременяване да бъде 7,1 на сто, но това бе отхвърлено от депутатите от управляващото мнозинство.

С приетите текстове се регламентира от 1 април 2022 г. минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се увеличи от 12 на 18 лв., а максималният дневен размер от 74,29 лв. на 85,71 лв.

От 1 април максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лева, а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители се вдига от 650 лева на 710 лева, реши парламентът.

От 1 януари до 31 март размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по Кодекса за социално осигуряване за 2022 г да бъде 650 лв., а от 1 април до 31 декември – 710 лв.

За 2022 г. няма да се внасят вноски за фонд  "Гарантирани вземания на работниците и служителите“. Определя се за приход в бюджета на НОИ 90 000 лв. от приходите на фонд  "Гарантирани вземания на работниците и служителите“ – за дейностите по чл. 13 от Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя .

Размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице за 2022 г. да бъде 540 лв., прие НС. Отхвърлено беше предложението на Мустафа Карадайъ то да е 600 лв.

С 209 гласа „За“, нито един „против“ и един „въздържал се“ парламентът увеличи помощта за хората с увреждания. Това стана след редакционно предложение на Любомир Каримански („Има такъв народ“), предава БТА. 

До увеличението се стигна, след като по-рано през деня майките от инициативата „Системата ни убива“ дойдоха пред Народното събрание и разкритикува депутатите, че не приемат исканията им за по-високи помощи. Депутати от управляващата коалиция излязоха на разговори с тях. Последва съвещание и с министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков. 

След съгласуване между четирите партии в управлението бе решено да се предложи увеличението на инвалидните пенсии да е в три групи. 

Така парламентът гласува размерът за социалната пенсия за инвалидност, която се определя в процент от социалната пенсия за старост, да бъде, както следва: 

- От 135 на сто на 160 на сто за лица с трайно намалена трудоспособност, вид и степен на увреждане с определена чужда помощ от 100 процента;

- От 125 на сто на 140 на сто за лица с трайно намалена трудоспособност, вид и степен на увреждане от 91 до 100 процента;

- От 90 на 130 на сто за лица с трайно намалена трудоспособност, вид и степен на увреждане от 71 до 90 на сто.

Въпреки че всички парламентарни групи се обединиха около необходимостта хората с увреждания да бъдат подпомогнати, опозицията отправи критика, че промяната се случва след натиск. От ДПС имаха свое предложение, което предвиждаше размерът на социалната пенсия за инвалидност за лицата с трайно намалена работоспособност до 100 процента с чужда помощ да се увеличи до 200 на сто, за лицата от 91 процента до 100 процента да стане 150 на сто, а за онези със 71 на сто до 90 процента нетрудоспособност да бъде 130 на сто. Искането на ДПС обаче беше отхвърлено. 

От „Възраждане“ поискаха размерът на социалната пенсия за инвалидност за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане с 100 процента, без трудов стаж, с чужда помощ, да е 200 на сто от социалната пенсия за старост; за лицата от 90 до 100 процента да бъде 150 на сто от социалната пенсия за старост, а за от 70 до 90 процента - 130 на сто от социалната пенсия за старост. Това предложение също беше отхвърлено. 

Големият въпрос е да разберем, че тези хора не искат по никакъв начин да увеличаваме финансовите стимули, а да имат възможност за интеграция, коментира Хасан Адемов от ДПС. Според него държавата трябва да подпомага финансово всички, които не могат да се включат на пазара на труда, но да бъдат стимулирани онези, чиято степен на увреждане би им позволила те да изкарват прехраната си с труд. 

Тръгнахте да гасите пожари в последния момент, каза Георги Георгиев от „Възраждане“, като призова да бъде прието предложението на тяхната парламентарна група относно пенсиите. 

Майките от „Системата ни убива“ протестират от доста време, особено срещу кабинета от ГЕРБ. От много време нищо не е направено за тях, коментира Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“. Има обединение на коалиционно ниво, но това е само малка стъпка. Работата тепърва започва, каза той.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ